Yoğuşmalı cihazlar, atık gazın içinde bulunan su buharını yoğuşturarak bu sırada elde edilen ısıyı tesisata aktarmak üzere tasarlanmış cihazlardır. Atık gazın içindeki yoğuşma ısısını da kullandıkları için yoğuşmalı olmayan cihazlara göre daha verimli çalıştıkları için daha az gaz tüketirler.
Kapalı yanma haznesi sayesinde monte edildiği mekânın havasından bağımsız olarak çalışan kombilere “hermetik kombi” adı verilir. Hermetik kombi, yanma için gerekli olan taze havayı kendisine ait bacanın taze hava kanalını kullanarak dış ortamdan temin eder. Yanma sonrası oluşan atık gazları yine kendisine ait bacanın egzoz kanalından dış ortama tahliye eder. Hermetik kombiler kendi bacaları vasıtasıyla dış ortamdan hava alış verişini gerçekleştirdikleri için baca çıkışları dışarıda olmalıdır
Bacalı kombiler gazı yakmak için gereken oksijeni içinde bulundukları ortamdan alıp, yanma sonucu oluşan atık gazları baca yardımıyla dışarı atan cihazlardır. Kendi bacaları olmadığı için bulundukları mekânın bacasına ihtiyaç duyarlar. Yasal-teknik zorunluluklar dışında sağlık açısından da iç mekandaki bacaların standartlara uygun ve çekişlerinin kuvvetli olması şarttır. “Bacalı” olarak tabir edilen cihazlar, yanma için gerekli olan taze havayı bulundukları ortamdan aldıkları için, bulundukları alanın direkt olarak dış ortama açılan ve hiçbir zaman kapatılmayan havalandırmaya (menfezlere) sahip olması gerekir.
Binanın yalıtımını iyileştirmek, oda kumandası (açıklaması aşağıda verilmiştir) ve termostatik vana kullanmak yakıt tüketimini hissedilir derecede azaltacaktır
Sıcaklık ayarı: Sıcaklığın bir derece daha düşük olması % 6 enerji tasarrufu getirir. Havalandırma ısı kaybına neden olur ve ısıtma sistemi ısıyı sabit tutmak için daha fazla enerji harcar. Oda termostatları, evde kimse yokken ya da gece saatlerinde cihazın ekonomi moduna geçmesini sağlayarak, sistemin daha verimli çalışmasına imkân verir. Isıtma sistemi dış hava sıcaklığını algılamazsa, gereksiz bir ısı akışı ve kaybı oluşur. Kademeli pompa kullanımı binaya ısı dağıtımı için gereken elektrik enerjisinin miktarını azaltır.
Cihaz seçimi yapılırken mekânın kullanım amacı, kullanım suyu ihtiyacı ve ısı ihtiyacı göz önünde tutulmalıdır. Eviniz için en uygun cihazı seçebilmeniz için size en yakın bayimizden ücretsiz olarak keşif hizmeti alabilirsiniz. Tüm bayilerimizin listesine internet sitemizden ulaşabilirsiniz.
Bina sakinlerinin ısınma alışkanlıklarına ve dairelerin birbirleri arasındaki yalıtımsal özelliklerine göre merkezi sistem ve kombi sistemi tercih edilmektedir. Kombiler ihtiyaca göre istenilen zamanda kullanım özgürlüğü sunduğu için merkezi sistemden daha çok tercih edilmektedir.. Yoğuşmalı kombiler ise tüm kombiler içinde her zaman en ekonomik olan ısıtma çözümüdür. Eviniz için en uygun cihazı seçebilmeniz için size en yakın bayimizden ücretsiz olarak keşif hizmeti alabilirsiniz. Tüm bayilerimizin listesine internet sitemizden ulaşabilirsiniz.
Piyasadaki yaygın inanışın aksine, “kullanılması gereken minimum panel radyatör miktarı” diye bir sınırlama yoktur. Bulunulan ortamın ısı ihtiyacına göre uygun miktarda panel radyatör takılmalıdır.
Yoğuşmalı cihazlar çalışırken atık gaz içindeki su buharını yoğuşturarak elde ettikleri ısıyı tesisata aktarır. Bu sırada yoğuşarak sıvı hale gelen su “yoğuşma gideri” yardımıyla tahliye edilir. Buradan gelen suyun tesisattaki su ile bir ilişkisi yoktur.
Oda sıcaklığını kombiye açma-kapama komutları vererek ayarlayan cihazlara oda termostatı denir. Bu tip sistemlerde kombi, ısı ihtiyacının büyüklüğünü tesisat suyunun sıcaklığına göre tespit eder ve buna göre modülasyon yapar. Oda sıcaklığını gereksiz yere 1 derece artırmak, yıllık yakıt tüketimini ortalama olarak % 10 artırır. Bu yüzden kombinizi odanın ısısına göre çalıştıran oda termostatı önemli bir çözümdür.
Oda kumandası, oda ısısına göre kombinize çalış- dur komutu vererek ısı ihtiyacınızı otomatik olarak belirleyerek çalışma seviyesini ayarlar. Bu tip sistemlerde kombiler oda sıcaklığındaki değişime göre modülasyon yapar ve oda termostatına göre daha fazla enerji tasarrufu sağlar. Oda sıcaklığını gereksiz yere 1 derece artırmak, yıllık yakıt tüketimini ortalama olarak % 10 artırır. Bunun için oda sıcaklığına göre kombiyi çalıştıran oda kumandası, oda termostatından da başarılı bir çözümdür.
Haftanın her bir günü için kombinizin çalışmasını ve durmasını istediğiniz saatleri programlayabileceğiniz ve oda sıcaklığını kontrol edebileceğiniz cihazlara haftalık program saatli oda termostatı/oda kumandası denir.
Her odanın sıcaklığının ayrı ayrı kumanda edilmesini sağlayan termostatik radyatör vanaları yakıt tüketimini azaltır. Odanın güneş etkisi altında ya da örneğin misafirler geldiği için ısınması halinde, kombi ya da kumandası başka bir odada olsa bile, termostatik vana hemen müdahale ederek gereksiz yakıt tüketimini engeller.
Kombi devreye alma talebiniz, kombinizi satın aldığınız Bosch Termoteknik Yetkili Servisi tarafından internet üzerinden, sadece yetkili bayilerimizin sahip olduğu şifre yardımı ile yapılabilir.
Isıtma devresindeki su basıncı 1,2 – 1,5 bar civarında olmalıdır. Kombiniz çalıştığında tesisat sıcaklığının yükselmesiyle birlikte su genleşir ve basınç bir miktar yükselir. Tesisat soğuduğunda ise tekrar eski haline döner.
Kombi içerisinde tesisat suyu sıcaklığını ölçen bir sensör bulunur. Sıcaklık sensörünün ölçtüğü değer 8 dereceye kadar düştüğünde don koruması devreye girer. Isı ihtiyacına göre pompa ve brülör devreye girerek tesisat sıcaklığını 12 dereceye kadar yükseltir ve durur.
Türbin kullandığınız suyun debisini* ölçen parçadır. Kullanılan su miktarına göre cihazın gücünün artırılıp azaltılmasına yardımcı olur. Bu sayede kullandığınız suyun miktarı değişse bile sıcaklığı sabit kalır. * Debi, bir akışkanın aktığı yerin herhangi bir kesitinden birim zamanda geçen suyun hacmidir.